Dağarası (Zıraki)
Tahmini olarak 1300’lere dayandığı kabul edilen bir köydür. İlk yerleşim yeri olarak kabul edilen Çayönüne, Enüş Peygamberin mezarına, Meryem ana kilisesine komşu olan bu köyün içinde bulunan çeşmesi eski bir geçmişe ait olduğunu kanıtlar nitelikte. İnsanlığın bir çok alanda yaptığı yeniliklerin bu coğrafyadan başka diyarlara dağıldığı hem tarihi metinlerden hem de arkeolojik kalıntılardan belli oluyor.
Köyün nüfusu 555 civarıdır. Geçim sıkıntısı başta olmak üzere türlü nedenlerle genelde Ergani ilçe merkezine göç edilmiştir.
Köyün geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılık olmakla birlikte, duvar ustalarıyla meşhur bir köydür. Son yıllara kadar mazotla çalışan bir değirmene sahipti.
EĞİTİM
Dağadası köyünde, anasınıfı ve ilkokul mevcuttur.
Köydeki öğrenciler; anasınıfı ve ilkokulu köyde okumakta daha sonra ortaokulu ve lise olmadığı için taşımalı eğitim sistemiyle Kesentaş köyüne veya ilçe merkezine gitmektedir. u
Köyün öğretmen servisi yoktur. Öğretmenler kendi araçlarıyla gelip gitmektedir.
Dağarası köyü, eğitim alanında başarılı bir köydür. Bu köyden bir çok doktor çıkmıştır. İç Hastalıkları uzmanı Dr. Safa Yavuz, Nöroloji Uzmanı Dr. Derya Yavuz Demiray, Radyoloji Uzmanı Haşim Yasak ve Zelal Taş, Göz Uzmanı Canan Tayfur, Dr Eda Tayfur, Dr. Mehmet Tayfur. Ayrıca Avukat ve sağlık memurları da bu köyden çıkmıştır.
ULAŞIM
- Köye ulaşım Çermik Minibüsleri ile sağlanmaktadır. Çermik yolu 17. Km civarında köye ulaşılmaktadır.
- Köyün İlçeye uzaklığı 17 KM’dir.
KÖYÜMÜZE NİÇİN GELMELİ? FARKLILIKLARIMIZ
Köyümüzde, ortaokul ve lise bulunmamasından dolayı öğrencilerimiz sıkıntı yaşamaktadır.
Köyde elektrik trafosu ve çöp toplanma sorunu vardır.