Hendek (Xendeqa)
Eski bir tarihe sahip olan köyün 1800 yıllarında kurulduğu söylenmektedir. Acem şehri olarak kabul edilen köyde daha önce zindan olarak kullanıldığı söylenen mağaralara rastlanmaktadır.
Köyün nüfusu son sayıma göre 1060 kişidir.
Köyün geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılıktır. Geçim sıkıntısından dolayı köyden, Ergani ve Diyarbakır dışında İstanbul, İzmir, Bursa, Adana gibi illere göç edilmiş veya mevsimlik işçi olarak gidilmektedir.
EĞİTİM
Hendek köyünde, anasınıfı, ilk okul ve ortaokul bulunmaktadır.
Köydeki öğrenciler; anasınıf, ilkokul ve ortaokulu köyde okumakta daha sonra lise için ise Ergani şehir merkezine taşımalı gitmektedir.
Köyün öğretmen servisi vardır.
ULAŞIM
- Köyün minibüsü vardır. Servis köyün camisinin önünden kalkmaktadır. Ayrı olarak köye gelen öğrenci ve öğretmen servisleri ile de ulaşım sağlanmaktadır.
- Köyün İlçeye uzaklığı 26 KM’dir.
- Ergani’nin 26 km güneyindeki köy, Çakırfakir köyünden hemen sonra gelir. Yolu Selman köyü üzerinden Çakmak Yolu’na bağlanır. Çermik ilçesi’nin sınırında yer alır. Çermik ve Ergani’ye hemen hemen aynı mesafededir. Çermik ilesi ile de yol bağlantısı vardır.
- Köyün yolu asfalttır. Köyde elekrik ve sabit telefon hattı bulunmaktadır.
KÖYÜMÜZE NİÇİN GELMELİ? FARKLILIKLARIMIZ
Hayvan atıklarının atılacağı bir yer olmadığından bilinçsizce dereye atılmakta ve dere atıklardan dolayı çok kötü kokmaktadır. Atıklarla dolan dere suyu da verimli kullanılamamaktadır. Bunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Toplu taşıma araçlarının köye veya köy güzergahına gelmemesinden dolayı sabah dışında herhangi bir saatte ilçe merkezine gelmek istediğimiz zaman araç bulunmamaktadır. Belediye’ye ait bir aracın bu güzergahta günde bir iki defa gidip gelmesi bu sorunumuzu çözebilir.
Köyümüz başlıca birinci sorunu su mevcut sondaj var.ama altyapısı yok.