09.12.2023 - Ergani Haber, tanıtım ve firma rehberi sitemize hoş geldiniz.

Unutulan Windows Şifresini Sıfırlama

Unutulan Windows Şifresini Sıfırlama
REKLAM ALANI

Çoğumuzun başına gelmiştir, kimse kullanmasın, gizli kalsın gibi nedenlerle Windows yüklü bilgisayarlara vermiş olduğumuz giriş şifresini bazen olur kendimiz bile hatırlamayız. Hatırlamadığımız zamanlarda aklımıza gelen bütün şifrelerimizi deneriz ama bakarız ki olmuyor olmuyor.

Aklımıza binbir türlü olumsuz düşünce gelir, dosyalarım gitti, fotoğraflarım gitti, şimdi format mı atmam gerekiyor gibi. Format attığınız takdirde kurulu programlarınızı ve masaüstünde bulunan dosyalarınızı kaybedeceksiniz. Hadi diyelim format atmaya karar verdiniz. Format atıp herşeyi kurmak, driverleri kurmak, programları baştan kurmak v.s işlemler baya zaman kaybına neden olacaktır. Hele ki işiniz acele ise bir an önce bilgisayarınıza, dosyalarınıza kavuşmak istiyorsanız. Çözümü şifreyi çözmektir.

Bilgisayar şifresini elde etmenin iki yolu vardır.

BİRİNCİ YOL
Birinci yolda şayet bilgisayarınızda birden fazla yönetici hesabı varsa ve siz bu hesapların hepsine şifre koymamışsanız bilgisayarınızı ilk açarken güvenli moddan açarak şifrenizi kaldırabilirsiniz. Genelde şifreyi unutanların çoğu güvenli moddan da giriş yapamamakta ve bu yol derdinize derman olmamaktadır.
İKİNCİ YOL
İkinci ve % 99 çözümün elde edileceği yolda karşımıza Password Changer adında minik bir program çıkıyor. Şimdi bu programla nasıl şifre sıfırlanır  bunu sırasıyla görelim.

Öncelikle programımızı BURAYA tıklayarak indirelim.

Programımızı indirdikten sonra Nero veya başka programlarla içindeki İso uzantılı dosyayı bir CD veya DVD ye yazdıralım. Tercihe göre İso dosyasını USB belleğe de yazdırabilirsiniz. Google’da USB belleğe İso dosyası yazdırma diye aratırsanız işinizi görecek bir çok program ile karşılaşacaksınız.

Bu işlemleri yaptıktan sonra sıra geldi Bilgisayarımızı açtığımızda, bilgisayarın CD,DVD veya USB’den başlamasına. Bilgisayar açıldığında siyah ekranda iken bazı bilgisayarlarda Del, bazılarında F2 tuşuna basarak veya siyah ekranın alt kısmında Biosa girmek için gerekli tuşun adı yazılıdır. Gerekli tuşa basıp bios ekranına gelinir ve bu ekrandan Boot kısmında yer alan seçeneklerden CD/DVD veya USB yi ilk sıraya alıp F10 diyerek kaydediyor ve çıkıyoruz. Bilgisayarımız otomatikmen ilk açılışta CD/DVD veya USB’den açılacak ve Password Changer ekranı karşımıza gelecektir. Bios ekranına gitmeden de bir çok bilgisayarda f8, f12  tuşlarına basarak boot menü şeklinde bilgisayarı ne ile açacağımızı soran bir liste ile karşılaşabilirsiniz. Bu ekrandan da tercihinizi belirterek şifre sıfırlama ekranına gelebilirsiniz. Seçtikten ve bilgisayar açıldıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran gelir ve sırasıyla aşağıdakileri yaparak şifreyi sıfırlayalım.

Choose Logical Drive seçeneğini seçerek devam edin. 1 yazıp enter tuşuna basın.

Windowsunuzun kurulu olduğu alan genelde 1. seçenekte olduğu gibi NTFS ile oluşturulmuş kısımdır.Siz kendi bilgisayarınızda windows’un kurulu olduğu sürücünün kaç MB olduğunu bildiğiniz için ilgili sürücünün numarasını seçiniz. Resimde 1. numaralı seçenek Windows’un kurulu olduğu alan olduğu için 1 seçeneğini yazıp enter tuşuna basıyoruz.

Bu adımda şifresini ya da paralosını değiştirmek istediğiniz windows kullanıcısını seçmeniz gerekecektir. Şifesini unuttuğunuz kullanıcı adının yanında sayıyı yazın ve enter tuşuna basın.

Bu kısımda şifre sıfırlama seçenekleri karşınıza gelecek. Burada yapmanız gerekenler klavyeniz ile  Clear this User’s Password kutucuğunun üzerine gelip enter tuşuna ve ardından şifre sıfırlama işlemini başlatmak için Y tuşuna basmanız.

Y tuşuna bastıktan sonra şifenizin sıfırlandığına dair arka planı mavi olan bir ekranda bildirim alacaksınız. Bu ekran şifrenizin başarılı bir şekilde sıfırlandığını sizlere belirtmek için oluşturulmuştur. ctrl+alt+del tuşlarına aynı anda basarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bios ekranında gerçekleştirdiğiniz boot işlemi nedeniyle bilgisayarınızın otomatik olarak CD/DVD veya USB den açılmasını engellemek için ya bu sayılan araçları çıkarın ya da Bios ekranı kısmına girip boot ekranı kısmından Harddiski ilk sıraya alarak F10 tuşuna basıp kaydedin ve çıkın.

 

ÜÇÜNCÜ YOL
Üçüncü yolumuzda yine küçük bir program olan Ntpasswp programını kullanacağız.

Öncelikle programın indirme sayfası için BURAYA tıklıyoruz. Anlatım sırasında sitede yüklü olan dosyalardan CD/DVD’ye yazdıracaksanız, CD/DVD dosyası (18MB) için BURAYA, USB’ye kuracaksanız USB dosyası için BURAYA tıklayarak indirelim.

Programımızı indirdikten sonra Nero, İmgBurn veya başka programla içindeki İso uzantılı dosyayı bir CD veya DVD ye yazdıralım.  Tercihe göre İso dosyasını USB belleğe de yazdırabilirsiniz. Google’da USB belleğe İso dosyası yazdırma diye aratırsanız işinizi görecek bir çok program ile karşılaşacaksınız. USB belleği google’de aratarak indireceğiniz Rufus programıyla hazırlayabilirsiniz.

Rufus kullanarak indirdiğimiz arşiv dosyasının içinden çıkan imajı USB belleğimize yazdırıyoruz. Dosya sistemi olarak FAT32’yi, disk bölüm düzeni olarak da BIOS ya da UEFI Bilgisayarlar için MBR Bölüm Düzeni‘ni seçin.

Yazıdırma işleminden sonra USB belleği veya CD/DVD aygıtınızı sisteminize yerleştirip bilgisayarınızı yeniden başlatın. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, sisteminizin ntpasswd yüklü aygıttan başlaması gerektiği. Dilerseniz BIOS’a girip ntpasswd medyasını ilk sıraya alın, dilerseniz de boot listesinden gerekli medyayı seçin. Sisteminiz ntpasswd ile başladığında şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız.

Doğrudan enter tuşuna basarak ntpasswd’ı çalıştırın. Bir süre bekledikten sonra aşağıdaki ekran karşınıza çıkacaktır.

Eğer sisteminizde birden fazla Windows kurulumu mevcutsa, listeden şifresini sıfırlamayı istediğiniz Windows kurulumunun numarasını seçin ve enter tuşuna basın.

Karşınıza çıkan bu yeni ekrandaki 1 numaralı seçeneği başlatın.

Şifre sıfırlama protokolünü başlattıktan sonra karşınıza gelen bu listeden 1 numaralı seçeneği seçip kullanıcı ayarlarını düzenleyeceğimiz işlemleri başlatın.

 

Windows kurulumunda bulunan kullanıcıların listesini göreceksiniz. Ben egitimogretim isimli hesabın şifresini sıfırlamak istiyorum ve bu yüzden hesabın yanındaki kodu girdim. Eğer sisteminizde sadece bir adet kullanıcı hesabı varsa ntpasswd gerekli kodu varsayılan olarak girecektir. Bu aşamada tek yapmanız gereken şey enter tuşuna basmak.

İstenilen kullanıcı hesabını seçtiğimize göre hesap detaylarını düzenleyebiliriz demektir. Bizi burada ilgilendiren seçenek 1 numarada. Bu seçeneği girerek belirlediğimiz kullanıcı hesabının şifresini sıfırlayabiliyoruz. Giriş satırına 1 yazarak şifreyi temizleyin.

Aynı liste tekrar karşımıza çıkacaktır. Seçtiğimiz kullanıcı hesabı ile işimiz kalmadığı için giriş satırına q yazarak bir önceki ekrana dönüyoruz.

Önceki adımlarda gördüğümüz bir başka listeyle tekrar karşılaşacaksınız. Tekrar q yazarak bu işlemi de kapatın.

Kullanıcı hesabında değişiklikler yaptığımız için ntpasswd bize değişiklikleri kaydetmeyi isteyip istemediğimizi soracak. Giriş satırına y yazarak onaylayın. Bu işlemden sonra Ctrl+Alt+Del kombinasyonu ile ntpasswd aracından çıkış yapabilir ve şifresi kaldırılmış kullanıcı hesabınıza rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. caca_caglar dedi ki:

    benim bu

BİR YORUM YAZ