Sökündüzü (Şehsiyar)
Kürtçe “Çiyaye Serkesi” diye adlandırılan Serkes Dağı’nın eteklerinde yüksek bir tepenin üzerinde kurulan köyün tamamı akraba olup Kuri Aşireti’ne mensuptur.
Köy, adını dağın tepesindeki “Şêxê Suvar Ziyareti’nden” almıştır. Köy eski zamanlardaki bmir şeyh ve onun atından ismini almıştır. Şeyh her zaman atının üzerinde olduğu için köyün Kürtçe ismi ise “Şehsuar” dır. Köyün üzerinde kurulu olduğu tepenin, höyük veya çok eski zamanlara ait harabe olduğu söylenmektedir.
Köyün nüfusu 200-300 civarıdır. Geçim sıkıntısı başta olmak üzere türlü nedenlerle İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerine göç olmuştur.
Köyün geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılık olmakla birlikte, mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidenler de bulunuyor.
EĞİTİM
Okuma, yazma oranının fazla olduğu Şehsiyar köyü; bünyesinde onlarda Mühendis, avukat, politikacı, öğretmen, memur gibi farklı iş kollarında çalışan kişi barındırmaktadır.
Sökündüzü köyünde, anasınıfı ve ilkokul mevcuttur.
Köydeki öğrenciler; anasınıfı ve ilkokulu köyde okumakta daha sonra ortaokulu ve lise olmadığı için taşımalı eğitim sistemiyle ilçe merkezine gitmektedir.
Köyün öğretmen servisi vardır. Servisçinin telefon numarası bilinmemektedir.
ULAŞIM
- Köye ulaşım özel araçlarla sağlanmaktadır. Ayrıca köyün yanından geçen ana yol üzerinden değişik araçlarla köye ulaşım sağlanabilmektedir. Ergani-Demirli köy yolunun 1 km batısındadır.
- Köyün İlçeye uzaklığı 10 KM’dir.
KÖYÜMÜZE NİÇİN GELMELİ? FARKLILIKLARIMIZ
Köyümüzün alt yapı sorunu vardır, kanalizasyon atıkları ve suları köyün dışına çıkmamakta bu da köylülerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Köyümü hiç görmedim çok merak ediyorum