18.09.2024 - Ergani Haber, tanıtım ve firma rehberi sitemize hoş geldiniz.
Savaş
REKLAM ALANI
Köyün adı Savaştır. Sürekli bu isimle anılmıştır.
KÖYÜN TARİHÇESİ, NÜFUSU VE GEÇİM KAYNAĞI

Eskiden İncehıdır Köyü’nün mezrası olan köy, 2011 yılında muhtarlığını almıştır. İncehıdır Köyüne 3 km uzaklıktadır. Köy İzol Çayının bir, iki km yakınına kurulmuştur. Savaş köyü ve çevresinde, çok eski uygarlıklara ait olduğu söylenen şehir harabeleri vardır. Savaş köyü ile Elekviran köyleri arasından geçen İzol Çayı’nın kenarında bulunan, çok eski devletlerin darphanesi olduğu söylenen ve bölgede herkesçe “xemis Tepesi” olarak bilinen tepenin içerisinde tonlarca altının saklı olduğu söylenmektedir. Bu tepe çoık meşhur ve herkesçe bilinen bir yer olup, sürekli hazine avcılarının hücumuna uğramıştır. Bu bölgenin tarihiyle ilgili kazı çalışması yapılmadığından, tarihi hakkında bilimsel bilgi ve doküman bulunmamaktadır. Köylülerin söylediğine göre 500 yıllık bir tarihe sahiptir. Diyarbakır Müze Müdürlüğünce sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Köyün nüfusu 350 civarıdır. Geçim sıkıntısı başta olmak üzere türlü nedenlerle genelde Ergani, Diyarbakır, Çermik ve Tarsus’a göç edenler olmuştur.

Köyün geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılık olmakla birlikte, İzol Çayı sayesinde Sebze, Meyve yetiştiriciliği ve sulu tarım da yapılmaktadır.

EĞİTİM

Savaş köyünde, anasınıfı ve ilkokul mevcuttur.

Köydeki öğrenciler; anasınıfı ve ilkokulu köyde okumakta daha sonra ortaokul için İncehıdır Köyüne, lise olmadığı için taşımalı eğitim sistemiyle ilçe merkezine gitmektedir. 

Köyün öğretmen servisi vardır. 

  • Öğretmen Servis Ahmet Köseoğlu : Telefon- 0533 542 66 46

  • Köyün Muhtarı : Abdurrahim ÖZPOLAT – 0537 229 67 01 

ULAŞIM

  • Köye ulaşım Minibüslerle sağlanmaktadır. Genelde köylüler kendi araçlarıyla ulaşımı sağlamaktadır.
  • Ergani Tren Garı yolu güzergahından hiçbir yere sapmadan yaklaşık 30 km gittikten sonra karşınıza çıkan İncehıdır yolu üzerinde iken 4 km’de batıya sapılarak köye varılabilir. 
  • Köyün İlçeye uzaklığı 34 KM’dir.

KÖYÜMÜZE NİÇİN GELMELİ? FARKLILIKLARIMIZ

Köyümüz özellikle Hazine avcılarını engellemek, tarihi dokuya zarar vermeyi engellemek amacıyla Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından sit alanı olarak belirlenmiştir.
KÖYÜMÜZÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Müze müdürlüğü veya Kültür Bakanlığı tarafından gerekli çalışmaların yapılıp, köyümüzdeki tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılmasını istiyoruz.

KÖY TANITIMINDA KATKISI OLANLAR
Köyün Tanıtımı; Hediye ÖZPOLAT tarafından, köyün yaşlıları, köy muhtarı ve diğer köy sakinlerinden alınan bilgilerle yapılmıştır.
Köyün Fotoğrafları
REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ